Isnin, 5 September 2011

Ralat

Pada perbincangan yang lalu kita ada membincangkan Sebelum Big Bang?, merujuk kepada model Param Singh, saya ada menyebut TIADA BIG BANG!!! , yang sebetulnya ialah TIADA PERMULAAN!!!. Sebab model kitaran big bang dan big crunch yang diusul oleh Param Singh menyatakan bahawa alam semesta kita akan memusnah melalui pengecutan dan mengembang setelah berlaku letupan besar secara kitaran, dengan kata lain alam semesta yang kita diami sekarang entah sudah berapa kali telah mengalami kitaran, mana tahu sebelum alam semesta ini sudah ada alam semesta lain yang mempunyai hidupan seperti kita atau tak.

Dalam Model Param Singh sememangnya berlaku Big Bang cuma tiada wujud takrifan permulaan dalam model beliau, itu sahaja dan pada pemikiran konservatif saya, yang dimaksudkan permulaan alam semesta itu adalah Big Bang, sebab itu saya berperihttp://www.blogger.com/img/blank.gifhal sedemikian.

Pengusul-pengusul model kosmologi kebanyakan daripada institut-institut kajian, dan kebanyakan daripada Institut Fizik Teori Perimeter (atau diInggeriskan Perimeter Institute for Theoretical Physics atau ringkasannya Perimeter Institute (PI)) di Waterloo, Ontario, Canada. Saya juga menyimpan angan-angan untuk bekerja di sana (hehehehe....). Mungkin Puan Nurisya (pemilik blog http://sabdu.blogspot.com/) boleh berkesempatan pergi ke sana.

--------------------------------------------------------

Pada Pandangan Islam


Saya tidak pasti, kedudukan sumber Islam mengenai kejadian alam semesta kita ini, apa yang jelas al-Quran dan Sunnah hanya memperihal alam semesta ini dijadikan untuk difikir kejadian bahawa adanya Pencipta, bukannya untuk dipersoal akan kejadian, kebimbangan akan tergelincir dari akidah yang sahih atau pemahaman fitrah manusiawi (bahawa adanya pencipta).

Perkara kedua, pandangan ahli tafsir berpendirian bahawa alam semesta ini dijadikan daripada tiada kepada ada dan tiada fenomena pengembangan, dengan kata lain ianya model statik. Apapun saya serahkan penafsiran kepada ahli tafsir dan fuqaha. Saya berpandangan bahawa pengembangan alam semesta ini telah pengaruh sedikit-sebanyak idea evolusi Darwin, iaitu pilihan tabii, penciptaan spontan dan mengalami pengembangan (organisma atau struktur alam) yang sesuai dengan persekitaran.

Baru-baru ini saya ada terbaca bahawa ilmuwan Islam dengan bersumberkan al-Quran dan Sunnah menyatakan bahawa matahari mengelilingi bumi (bumi menjadi pusat) sebenarnya, dan ini diakui sendiri juga oleh ahli falak yang mencerap pasang-surut air laut. Nampaknya Copernicus, Galilei, Keppler, Newton dan Einstein perlu diragui pembinaan hukum dan teori mereka, lagipuna graviti dikenali sebagai "daya misteri", kerana ianya sukar untuk di pernormalan semula kuantum (renormalization) berbanding dengan tiga daya yang lain (kuat, lemah dan EM).


Rajah 1: Prof Hawking

Pada hemat saya, ilmu fizik kita dicemari dengan sifat kemulhidan (atheism), jika tak masakan mungkin Stephen Hawking menulis dalam buku beliau yang terkenal The Grand Design seperti berikut;

Because there is a law such as gravity, the universe can and will create itself from nothing. Spontaneous creation is the reason there is something rather than nothing, why the universe exists, why we exist. It is not necessary to invoke God to light the blue touch paper and set the universe going.

Beliau berkata demikian, kerana fenomena spontan sememangnya ada dalam fizik terutamanya dalan fizik zarah. Jika prinsip spontan ini diterima, dengan kata lain kita menafikan penciptaan. Apa yang dikatakan oleh beliau (Hawking) berlaku dalam perlanggaran bran gergasi, kerana perlanggaran spontan berlaku. Kedua, kewujudan daripada tiada kepada ada secara spontan juga berlaku dalam fizik.

Maka adalah perlu bagi ahli kosmologi Islam untuk turut bersama membina fizik yang bersesuaian dengan al-Quran dan Sunnah, dan ini menjadi Fardhu Kifayah kepada ilmu Sains Islam.

-------------------------------------------------------------------

Ketika urusan luar stesen sekitar Banting dan Morib
[Penilaian pelajar-pelajar praktikum - Latihan Mengajar]Rajah 2: Keletah ketam menandakan adanya Perekanya


Rajah 3: Ketam di tangan


Rajah 4: Pantai yang dicorakkan


Rajah 5: Suria letih bersinar di hening petang

Alam ini dijadikan untuk berfikir tentang kejadiannya, memikir adanya pencipta. Bukannya untuk membukti atau menafi adanya pencipta. Ketam kecil ini belum pernah saya lihat di kampung saya, melihat gelagat sang ketam,

Wallahu a'lam

2 ulasan:

 1. The Kalām cosmological argument:

  -Everything that has a beginning of its existence has a cause of its existence.

  -The universe has a beginning of its existence.

  Therefore:

  -The universe has a cause of its existence.
  -If the universe has a cause of its existence then that cause is God.

  Therefore:

  -God exists.

  BalasPadam