Isnin, 1 Oktober 2012

Tindakan Berhantu Keatas Jarak


Kuantum Mekanik berhantu?
Ya benar. Inilah yang digelar oleh saintis ke atas makalah Einstein, Podolsky dan Rosen (tentang konsep EPR) - iaitu Spooky Action at Distance atau terjemahannya, Tindakan Berhantu Ke atas Jarak.

Saya ringkaskan disini.
Terdapat dua zarah berspin separa 1/2 (fermion) yang terhasil daripada pereputan zarah induk berspin-0 (skalar). Tanpa mengenepikan Hukum Keabadian, yang turut juga berlaku ke atas "spin", maka persamaan tersebut boleh ditulis seperti berikut. Zarah Induk--> 2Zarah Reputan (0-->1/2 + -1/2). Petunjuk: 1/2=Up, -1/2=Down, 0=Zarah skalar.

2 Zarah reputan, salah satu perlu jadi "Up" atau "Down".

Nah, di sinilah "Konsep Pengukuran" menjadi peranan. Jika dua zarah reputan itu di pisah jauh (satu di bumi dan satu lagi di bulan). Oleh itu kita perlu mengukur atau mencerapnya, kerana kedua-dua zarah mikro tersebut memenuhi Prinsip Ketakpastian Heisenberg (kebarangkalian yang unik). Katakan jika zarah di bumi itu kita cerap atau ukur adalah "Up", maka sudah tentu di bulan itu "Down" dan begitulah sebaliknya.

Ujikaji Gendaken (Imajinasi) ini mengilhamkan dua postulat: 1)Hidden variable (Pemboleh ubah tersembunyi) dan 2)Spooky Action ata Distance (Tindakan Berhantu Keatas Jarak). Tetapi John Bell mencadangkan idea untuk berujikaji Konsep EPR tersebut, beliau mendapati bahawa Pemboehubah Tersembunyi di tolak. Dan ini diperkukuhkan dengan hasil ujikaji sebenar oleh Anton Zeilinger. Yang tinggal adalah Spooky Action at Distance

Namun Ahli Relativiti (Relativis) tidak menyukai idea tersebut, kerana idea tersebut telah mencabuli prinsip asas relativiti mereka, iaitu kemalaran laju cahaya. Iaitu, jika dua zarah yang belum dicerap itu (entanglement atau berada dalam keadaan kebegeliutan), kemudian dipisah jauh sekali, lalu kita mencerap salah satu zarah tersebut (katakan "Up") lalu zarah satu lagi akan menerima maklumat terus dan memberikan hasil cerapan yang berbeza, iaitu "Down". Ini menunjukkan terdapat satu medium yang melampaui laju cahaya yang memaklumi zarah satu lagi perlu menjadi "Down"

Nanti kita akan cuba membincang tentang idea teleportasi yang mana di aplikasikan dalam filem-filem sains fiksyen seperti Star Wars iaitu menghantar seseorang ke tempat lain. Insyaallah. :-)


4 ulasan:

 1. :) Glad to see you write again. Amacam bro skrang ?

  BalasPadam
 2. pojie, kalau x keberatan bincangkan mengenai cth2 entanglement dan sifat2 yang boleh dikira sebagai entanglement. hehe

  BalasPadam
 3. Fawwaz, terima kasih. Insyaallah bulan depan atau bulan ni akan bali bekerja.

  Sofiah, terima kasih :-)

  Kak Min, insyaallah. Entanglement bagi saya dan Dr Kadri, kami memanggilnya "Kebegeliutan" :-)

  BalasPadam