Rabu, 27 Januari 2010

Ketikanya Tiga Ulama Muktabar Bersama

Entri kali ini mengenai Ulama Abad Ini Yang Sangat Saya Sayangi iaitu;

Syeikh 'Abdul 'Aziz Ibn Baz (Ibn Baz), Syeikh Muhammad Shalih Uthaimeen (Ibn Uthaimeen) dan Syeikh Muhammad Nashiruddin Al-Albani (Albani) rahimahullah ditaqdir Allah 'Azawajalla mereka duduk bersama di hari Haji.

Sila lihat video ini, bagaimana 'adab 'ulama' berbicara secara berhikmah
InsyaallahUlama di atas telah meninggal dunia (rahimahullah). Saya bukan taksub terhadap ulama', tetapi saya bimbang dgn satu hadist yang maksudnya iaitu Allah tidak menarik langsung ilmu dari manusia, tetapi Allah mengambil ulama' dan hamb-hamba-Nya yang Sholeh yang tinggi ilmunya...... Maka yang tinggal adalah kejahilan dan kebodohan yang berfatwa atas kebodohan

Saya nak bercerita sedikit pasal ulama' ini.....
Syeikh Ibn Baz mengajar Kitab Tauhid di Mekah selama 30tahun dan juga merupakan MUFTI KERAJAAN SA'UDI

Syeikh Ibn Uthaimeen 'arif dalam bidang Feqah, dan paling saya Seronok dgn Syeikh Ibn Uthaimeen membuat Syarah Riyadhus Shalihin Imam Nawawi (3 jilid tak salah saya.... sewaktu saya lihat satu kedai.......)

Syeikh Albani..... perghh lagi hebat
Tak salah saya beliau pernah mentahqiq kitab dari Rashid Ridha pada usia 23tahun (tak salah saya, tegur sekiranya saya salah memberi maklumat) Kemudian beliau juga mentahqiq hadist dalam Kitab Ihya' 'Ulumuddin karangan Imam Ghazali.

Rutin hariannya, adalah pagi-pagi masuk perpustakaan kemudian malam-malam beliau akan keluar balik, beliau hanya keluar ketika solat berjema'ah dan makan. Beliau mendalami ilmu Hadist selama 60 tahun .

Hebat sungguh mereka ini, sekiranya saya mempunyai anak atau adik, saya akan namai dengan nama ulama' diatas Insyaallah, supaya menjadi hebat seperti mereka ini Rahimahullah

Wallahu'alam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan